Chcete mať zdravé vlasy? Zaraďte tieto potraviny do svojho jedálnička

j

Autor: Veronika

}

22 máj, 2018

Krásne lesklé vlasy sú snom každej jednej ženy. Lenže ak chcete mať skutočne krásne a hlavne zdravé vlasy, tie si vyžadujú oveľa viac, ako len kvalitný šampón a kondicionér. Musíte prijímať dostatok živín, vrátane bielkovín, omega-3 mastných kyselín, železa, zinku, vápnika, biotínu a vitamínov A, C, E a D. Základom je teda jesť zdravú a hlavne vyváženú stravu, ktorá vám poskytne všetky tieto živiny. Nižšie vám predstavíme potraviny, vďaka ktorým môžete dosiahnuť zdravie svojich vlasov.

Orechy

Mandle, vlašské a pekanové orechy sú bohaté na rastlinné bielkoviny, biotín, minerály a vitamín E. Vlašské orechy sú tiež dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Jedzte surové vlašské orechy napríklad na olovrant alebo ako občerstvenie.  Na spestrenie môžete pridať do šalátov opekané pekanové orechy. A mandle si môžete pridať i do ovsených vločiek s čerstvým ovocím. Výborná kombinácie je maliny a mandle.

Tmavozelené listy

Špenát, kel či mangold sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínu A a C, železa a vápnik. Navyše sú nízko kalorické, takže vám pomôžu udržať i vašu váhu. Používajte túto zeleninu, najlepšie surovú ako základ pre vaše šaláty alebo ich osviežte trochou olivového oleja a cesnaku.

Vajcia

Vajciavynikajúcim zdrojom bielkovín, biotínu a obsahujú vitamíny A a E, plus nejaké železo a vápnik. Môžete si ich naservírovať do šalátov alebo si ich doprajte na raňajky. Je úplne jedno, či si spravíte omeletu, praženicu, hemendex alebo si ich len jednoducho uvaríte, hlavné je ich zaradiť do jedálnička.

Červená paprika

Červená paprika má vysoký obsah vitamínov A a C, a navyše má mimoriadne nízky obsah kalórií. Skvelou voľbou je pridať papriku do šalátov, nakrájať na raňajky a jesť s vajíčkami alebo napríklad si ju upiecť spolu s ďalšou zeleninou v rúre a servírovať na večeru.

Strukoviny

Fazuľa, šošovica a sója sú bohaté na bielkoviny, zinok, železo a biotín. Doprajte si tieto strukoviny napríklad vo forme polievok, avšak vynechajte zápražku. Alebo si jednoducho urobte nátierku zo strukovín.

Chudé hovädzie mäso

Hovädzie mäso je výborným zdrojom bielkovín a zinku. Síce má vysoký obsah tukov a kalórií, ale keď si doprajete tenší kus, nič tým nepokazíte. Môžete  ho opiecť ako steak a pridať do zeleninového šalátu.

Ryby

Losos a tuniak sú bohaté na bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamín D, ale napriek tomu, že sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, nemajú vysoký obsah tukov ani kalórií. Pridajte losos alebo tuniak na čerstvý zelený šalát alebo si ich vychutnajte v podobe sushi. Konzervované tuniaky a iné druhy rýb (napríklad sleď, sardinky a pstruhy sú tiež bohaté na omega-3 mastné kyseliny) sú dostupné neustále a tak ich môžete používať v množstve receptov.

Mlieko a mliečne výrobky

Mliečne výrobky majú vysoký obsah bielkovín, vitamínu D a vápnika. Uprednostňujte mlieko a syr s nízkym obsahom tukov, aby ste neprijímali zbytočne veľa kalórií. Doprajte si na raňajky napríklad grécky jogurt s medom, bobuľovým ovocím a orechmi.

Ustrice

Ustrice majú extrémne vysoký obsah zinku a sú bohatým zdrojom bielkovín. Vychutnajte si napríklad na dovolenke alebo si ich pripravte doma na večeru.

Odoberať
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Autor článku

Veronika

Dlhodobo sa zaujímam o tému zdravia a zdravej výživy. Mojou vášňou je varenie rýchlych a zdravých jedál.

Ďalšie články

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

Mohlo by vás zaujímať