Vitamín B to nie je iba jeden vitamín. Ide o súbor 8 vitamínov , konkrétne B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Súbor týchto ôsmich vitamínov sa označuje ako B-komplex.
Napríklad kým vitamín B1 podporuje správne fungovania srdca a činnosť pečene, B3 napomáha pri strese, B5 vplýva na rast a nechtov, vitamín B6 pôsobí proti výskytu oparov a áft a vitamín B12 pomáha regulovať nervový systém.
Vitamíny B sú dôležité pre správne fungovanie nervového systému a metabolizmu. Ako iné vitamíny, aj vitamín B si môžeme doplniť buď konkrétnymi potravinami, alebo užívaním v podobe tabliet (napr. B-komplex).
Doporučená denná dávka vitamín B nie je stanovená a závisí od veku či zdravotného stavu človeka. Napríklad ak pociťujete únavu, mravčenie v končatinách alebo sa vám tvoria ekzémy či opary, môže to byť znakom nedostatku vitamínu B.
Široké spektrum vitamínov B obsahuje napríklad losos, vajcia a viacero B vitamínov nájdeme aj v pomaranči.
Poďme sa teraz spoločne pozrieť na každý B vitamín zvlášť. Zároveň si uvedieme, v akých potravinách konkrétny B vitamín nájdeme.
Vitamín B1 (tiamín)
Vitamín B1, nazývaný aj tiamín, premieňa sacharidy na energiu a je dôležitý aj pre správnu funkciu nervov, srdca a svalov. Človek, ktorý trpí nedostatkom tohto vitamínu, môže mať problémy s chôdzou, so srdcom či rôzne emočné poruchy. Nedostatok tiamínu tiež môže spôsobiť chorobu s názvom beri-beri. Pozri viac tu.
Medzi potraviny s vysokým obsahom tiamínu patrí:
- Celozrnné obilniny
- strukoviny
- ryby
- bravčové mäso
- ryža
- orechy

Strukoviny patria k potravinám s vysokým obsahom vitamínu B1
Vitamín B2 (riboflavín)
Riboflavín podporuje tvorbu hormónov a je potrebný pre mnohé telesné procesy, vrátane zdravia očí a pokožky.
Ako vyplýva z tejto štúdie, je zaujímavé, že svetlo môže degradovať riboflavín. Nedostatok vitamínu B2 je ale zriedkavý a zvyčajne sa vyskytuje ako nedostatok celkového vitamínu B v tele. Medzi rizikové patria osoby, ktoré konzumujú nadmerné množstvo alkoholu a taktiež osoby, ktoré nekonzumujú mlieko a mliečne výrobky.
B2 vitamín nájdete v týchto potravinách:
- Vajcia
- Jogurt
- Mlieko
- Celozrnné pečivo a obilniny
- Rybia pečeň
- Chudé mäso
Vitamín B3 (Niacín)
Vitamín B3, nazývaný aj niacín, pomáha pri správnom trávení a je dôležitý pre vývoj buniek. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu v krvi a taktiež napomáha k zdravšej pleti bez akné. Nedostatok niacínu v tele môže spôsobiť tráviace ťažkosti, ako sú nevoľnosť a brušné kŕče.
Vitamíny skupiny B, obzvlášť niacín, podporuje detox tela, nakoľko napomáha pri odstraňovaní toxínov.
Potraviny, ktoré obsahujú B3:
- vajcia
- cereálne produkty
- ryby
- hovädzia pečienka

Vitamín B3 nájdeme napríklad aj vo vajciach
Vitamín B5 (kyselina pantoténová)
Kyselina pantoténová je potrebná na metabolizáciu sacharidov, bielkovín, tukov a alkoholu, ako aj na produkciu červených krviniek a steroidných hormónov. Nachádza sa v rôznych potravinách, ale medzi výdatné zdroje patrí napríklad:
- Vajcia
- Celozrnné obilniny
- Strukoviny
- avokádo
- Mlieko
- Mäso
- Droždie
Vitamín B6 (pyridoxín)
Vitamín B6, nazývaný aj pyridoxín, podporuje spracovanie aminokyselín v tele. Okrem toho sa podieľa aj na správnom fungovaní nervového a imunitného systému. Dlhodobý nedostatok vitamínu B6 môže viesť k zápalom kože, depresiám či kŕčom. Najviac ohrozenými sú ľudia, ktorí pijú nadmerné množstvo alkoholu a taktiež ľudia s ochorením štítnej žľazy.
Naopak, príliš veľa vitamínu B6 môže viesť k poškodeniu nervov v rukách a nohách.
Ktoré potraviny sa môžu pochváliť vysokým obsahom vitamínu B6?
- Ryby
- Kuracie, bravčové aj hovädzie mäso
- Banány
- Zemiaky
- Avokádo
- Pistácie
Vitamín B7 (biotín)
Biotín pomáha udržať hladinu cukru v krvi a taktiež podporuje neurologické funkcie. Okrem toho prospieva našim vlasom, nechtom a pleti. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k vyrážkam, strate vlasov a depresiám. Treba však dodať, že v dnešnej dobe je nedostatok vitamínu B7 priam vzácnosťou.
Dobrými zdrojmi biotínu sú:
- Karfiol
- Pečeň
- Arašidy
- Huby
- Losos
- Droždie
- Žĺtky
Vitamín B9 (kyselina listová)
Kyselina listová je dôležitá pre tvorbu DNA a červených krviniek. Aj keď sa kyselina listová všeobecne považuje za netoxickú, nadmerný príjem nad 1 000 mcg denne počas určitého obdobia môže viesť k malátnosti, podráždenosti a črevnej dysfunkcii.
Medzi zdroje kyseliny listovej patrí.
- Zelená listová zelenina (napríklad špenát)
- Strukoviny
- Semená
- Hydina
- Vajcia
- Citrusové ovocie

Špenát je dobrým zdrojom kyseliny listovej
Vitamín B12 (kyanokobalamín)
A nakoniec tu máme vitamín B12, ktorý hrá dôležitú úlohu pri tvorbe nových červených krviniek a jeho nedostatok môže viesť k anémii a neurologickým poruchám. Okrem toho je nepostrádateľný aj pri tvorbe genetického materiálu.
Keďže sa tento vitamín nachádza iba v potravinách živočíšneho pôvodu , jeho nedostatkom môžu trpieť tí, ktorí dodržiavajúci prísnu vegánsku stravu.
Medzi najlepšie zdroje vitamínu B12 patrí:
- hovädzia pečeň
- mušle
- vajcia
- syry
- ryby
- mlieko
[…] jedna šálka obsahuje 14% odporúčanej diétnej dávky (RDA) riboflavínu, ktorý patrí medzi vitamíny B a pomáha regulovať náš nervový […]