Najlepší recept na palacinky

j

Autor: Veronika

}

3 mar, 2021

Palacinky sú obľúbeným dezertom nejedného maškrtníka. Pripraviť ich však dá niekedy celkom zabrať. Na internete nájdete mnohé recepty, pokiaľ ich však neskúsite, tak neviete, či sa jedná o dobrý recept.

Ja som vyskúšala niekoľko receptov a práve tento mi vyhovuje najviac. Príprava cesta je rýchla a jednoduchá. Všetky suroviny máte zvyčajne doma. Navyše, palacinky sa netrhajú a nie sú ani mastné.

Suroviny na palacinky

Suroviny

Budete potrebovať pár základných surovín, ktoré zvyčajne má doma každý:

  • 500 ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 10 polievkových lyžíc hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Z hore uvedených surovín mi vyšlo 15 kusov palaciniek. Takže ak ste početnejšia rodina, zdvojnásobte množstvo surovín. A aby ste vedeli, ako veľké polievkové lyžice som dala do cesta, pozrite si nasledujúci obrázok.

muka na palacinky

Postup prípravy na palacinky

Samotná príprava cesta na palacinky je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny zmiešate dokopy pomocou metličky alebo mixéra. Dávajte pozor, aby sa nevytvorili hrudky. Mne sa nestáva, že by sa vytvorili. Ale ak by náhodou, tak cesto prelejte cez sitko, čím oddelíte hrudky z cesta.

Následne treba dať cesto na palacinky na minimálne 15 minút odpočívať do chladničky. Toto je veľmi dôležitý krok, tak ho treba dodržať. Takto vyzerá odpočinuté cesto na palacinky – má také malé bublinky:

Cesto na palacinky

Po odpočinutí cesta v chladničke sa môžete pustiť do pečenia palaciniek. Ja si na začiatok potriem kvalitnú panvicu olejom a nechám poriadne rozohriať. Keď je panvica rozohriatá, vylejem prebytočný olej a dám na panvicu jednu malú naberačku cesta. Palacinky pečiem z oboch strán.

Ako však zistím, kedy je z jednej strany palacinka upečená? Vidieť to na ich okrajoch. Keď má hnedé okraje, treba ju otočiť. A takto pokračujem až kým mi nezmizne celé cesto.

Prvá palacinky vyzerá takto (panvica bola potretá olejom):

Prva palacinka

Ďalšie vyzerajú takto (už som panvicu nepotierala olejom):

Čiže pokiaľ chcete, aby palacinky mali také “žirafové fľaky”, tak si panvicu zakaždým potrite malým množstvom oleja. Ja to však nerobím, potieram panvicu iba vtedy, keď treba.

Čo sa týka potierania panvice olejom, ja ju potieram tak zhruba po štyroch až piatich palacinkách. Vždy použijem len minimum oleja, nechám zovrieť a opäť vylejem prebytočný olej. Čo sa týka panvice, tak na nej nešetrite. Kúpte si kvalitnú panvicu na palacinky, pretože práve panvica je základom úspechu pri pečení palaciniek.

Máte aj vy nejaký overený recept na palacinky? Napíšte ho do komentárov.

Odoberať
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Autor článku

Veronika

Dlhodobo sa zaujímam o tému zdravia a zdravej výživy. Mojou vášňou je varenie rýchlych a zdravých jedál.

Ďalšie články

Zdravé recepty na chudnutie

Zdravé recepty na chudnutie

Viete, v čom je kúzlo peknej postavy, ale aj množstva energie či dobrého zdravia? Áno, naozaj veľkú úlohu zohráva to, ako sa stravujeme. V množstve...

Ako upiecť kura

Ako upiecť kura

Ste v kuchyni nováčik? Kura je klasika, na ktorej si pochutná celá rodina. Recept na kura pečené by mala ovládať každá dobrá gazdinka. Prinášame vám...

Rýchle ďatlové smoothie

Rýchle ďatlové smoothie

Ďatlové smoothie je veľmi chutné a rýchlo pripravené. Najviac mi chutí v jesenných a zimných dňoch. Pripravila som si pre vás recept, v ktorom je...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

Mohlo by vás zaujímať