Kým niekto hovorí ÁNO, s cestovinami sa schudnúť dá, druhá skupina tvrdí: Ani náhodou, veď sú predsa plné sacharidov.

Ako je to teda? Dá sa skombinovať diéta s cestovinami?

Odpoveď na túto otázku veľakrát závisí aj od toho, aký druh cestovín máme na mysli. Ďalším faktorom je, v akom množstvo ich konzumujeme, v akom stave a s akou prílohou, o čom si povieme neskôr.

Či chudnutie a cestoviny idú dokopy, na to odpovedá jedna zo štúdií kanadský vedcov z Toronta. Tá preukázala, že vďaka nízkemu glykemickému indexu sú vhodnou zložkou jedálnička pri chudnutí. V rámci výskumu sledovali 2488 ľudí, ktorým dlhodobo počas nasadenej nízkoglykomickej diéty servírovali cestoviny (namiesto iných jedál so sacharidmi konzumovali priemerne 3,3 porcie cestovín týždenne).

Výsledok? Výskum preukázal, že cestoviny sa nepodieľali na zvyšovaní váhy účastníkov a taktiež ani na zvýšení telesného tuku. Prekvapením bol dokonca mierny pokles hmotnosti.

Čo to spôsobuje? Cestoviny síce obsahujú sacharidy, no ide o sacharidy s nižším glykemickým indexom. To má vplyv na to, že nespôsobujú prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, čiže vás dostatočne zasýtia a dáte hladu na určitý čas zbohom.

Nie sú však cestoviny ako cestoviny

Cestoviny z bielej múky obsahujú menej vlákniny a naopak, väčšie množstvo tzv. rýchlych cukrov. Oveľa vhodnejšie sú cestoviny z celozrnnej múky obsahujúce viac vlákniny, pri ktorých je pocit sýtosti značne väčší, takže po nich len tak ľahko nevyhladneme. V porovnaní s bielymi cestovinami tiež obsahujú viacero prospešných látok, vrátane vápnika, železa či vitamínov skupiny B. Takže ak to s dietovaním myslíte vážne, siahnite radšej po cestovinách ražných alebo špaldových.  Medzi najkvalitnejšie sa radia semolinové cestoviny z tvrdej pšenice.

Áno, áno, vieme. Tie biele chutia lepšie. Povedzme si pravdu, tmavé cestoviny nie sú až také chutné, no kto hľadá, nájde. V obchodoch dokážete nájsť aj celozrnné cestoviny s dobrou chuťou, treba zrejme siahnuť do „drahších“ regálov, no oplatí sa.

Veľa ľudí sa tiež pýta, či zvoliť radšej vaječné alebo bezvaječné? Určite dajte prednosť bezvaječným, pretože neobsahujú cholesterol a sú bohaté na bielkoviny.

Ako sme už ale uviedli vyššie, je rozdiel, s čím si cestoviny pripravíte. Ak sú súčasťou zdravého jedálnička, potom je to v poriadku, no ak si ich pripravujete na sladko s cukrom, majonézou alebo s akoukoľvek plnotučnou omáčkou, tak sa pod zvýšenie vašej váhy podpíšu práve tieto súčasti.

Ideálne je, ak si k nim ako prílohu dáte zeleninu, primiešate bylinky, orechy či orestovaný cesnak a pokvapkáte olivovým olejom. Nič nepokazíte ani rybou (napríklad kvalitným tuniakom), chudým mäsom alebo nastrúhaným nízkotučným syrom. Taktiež sa ich snažte pripraviť „al dente“, čiže nie príliš mäkké. Cestoviny by ste mali hrýzť a nie celé prehĺtať. Pokiaľ nie sú rozvarené, ale pripravené al dente, naše telo ich trávi pomalšie, čo znižuje glykemický index.

A na záver známy výrok od Sophie Loren, ktorá raz prehlásila: “Za svoju krásu vďačím hlavne špagetám”.  A že táto talianska herečka mala skvelú postavu, o tom niet pochýb.

ZHRNUTIE:

  • Cestoviny majú nízky glykemický index, takže sú vhodnejšie ako napríklad zemiaky
  • Pred bielymi uprednostnite cestoviny celozrnné – ideálne z tvrdej semolinovej múčky
  • Lepšie sú bezvaječné ako vaječné
  • Je dôležité, čo si k cestovinám pridávate. Zabudnite na kalorické bomby. Namiesto syrovej omáčky zvoľte zeleninu, orechy a olivový olej
  • Cestoviny varte „al dente“, čiže nie úplne mäkké